Progressive web app laten maken

Wil je een app laten maken om herhalend werk te automatiseren en de productiviteit binnen je bedrijf te verhogen? In plaats van veel geld te investeren in een native app, kan je er ook voor kiezen om voor een Progressive Web App (PWA) te gaan. Progressive web apps werken op elk apparaat en hebben nog meer voordelen ten opzichte van native applicaties.

cases@1.5x 100

De kracht van maatwerk applicaties

Wat is een progressive web app?

Progressive Web Apps zijn geavanceerde webapplicaties, in het jasje van een native app, een soort hybride app dus. Het combineert de voordelen van zowel een geavanceerde website als een mobiele app en zo biedt het gebruikers een appervaring zonder dat ze iets hoeven te installeren uit de App Store of Google Play Store. Doordat de applicatie niet in een Store gedownload hoeft te worden, is het makkelijk om deze progressive web apps te downloaden. Je opent namelijk gewoon de website waar de webapplicatie gevonden kan worden, en met één druk op de knop installeer je de PWA.

Een PWA werkt dus eigenlijk als een webapp, met een aantal functionaliteiten die je ook van native apps gewend bent. Zo kan je gebruikers van een PWA push notificaties sturen op hun apparaat, en heeft de applicatie toegang tot de camera en opslag van jouw apparaat. Zo kan je bijvoorbeeld foto’s uploaden vanuit jouw mobiel, of de camera openen en een foto maken die meteen in de app wordt opgeslagen. Zelfs als gebruikers slecht of geen internet hebben, kan nog steeds gebruik worden gemaakt van de web app, dankzij de offline functionaliteit.

​Wat zijn de voordelen van een progressive web app?

Waarom zou een bedrijf een progressive web app willen gebruiken? Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom bedrijven, zowel groot als klein, voordeel halen uit het gebruik van een progressive web app:

1. ​Gebruikerservaring

Een PWA biedt de mogelijkheid om push notificaties te sturen, de camera van het apparaat te gebruiken en de app aan het startscherm van een mobiel of tablet toe te voegen.

2. One app fits all

Elk apparaat kan gebruik maken van één en dezelfde PWA. Daardoor zijn er geen aparte versies nodig voor PC, Android en Apple.

3. ​​Kortere ontwikkeltijd

Doordat een PWA niet aan vereisten van Apple en Google hoeven te voldoen, kan het sneller ontwikkeld en gelanceerd worden.

4. ​​Lage (onderhouds)kosten

De kosten voor ontwikkeling en onderhoud van een PWA zijn een stuk lager dan bij een native app. Er hoeven geen verschillende versies voor Android en Apple ontwikkeld te worden en dat scheelt tijd (en geld) bij de ontwikkeling en in onderhoud.

5. ​​Altijd up-to-date

Als er nieuwe functies aan de app toegevoegd worden, zijn deze direct voor de gebruikers beschikbaar. De gebruiker hoeft hier zelf niets voor te doen.

oplossingen@1.5x 100

Kosten besparen, efficiënter werken en kwaliteit verhogen door slimmer te werken.

PWA v.s. Native app

De verschillen tussen een PWA en een native app lijken niet groot, maar er zijn toch wat belangrijke verschillen.

  • Functionaliteit: een PWA kan pushmeldingen versturen naar een apparaat, de locatie bepalen en gebruik maken van de camera. Native apps gaan hierin nog een stap verder en kunnen de functionaliteiten van mobiele apparaten optimaal gebruiken.

  • Updates: voor native apps moeten updates worden gedownload en geïnstalleerd via app stores zoals de App Store of Google Play Store. De gebruiker werkt met een verouderde versie van de app, totdat deze handmatig geüpdatet wordt. Updates van PWA’s worden automatisch doorgevoerd wanneer de gebruiker de app opent. Hierdoor wordt altijd de meest recente versie gebruikt zonder dat de gebruiker hier iets voor hoeft te doen.

  • Ontwikkelings- en onderhoudskosten: het ontwikkelen van native apps neemt veel tijd in beslag, vooral als je apps voor zowel Apple als Android wil maken. Hiervoor moeten namelijk aparte versies gemaakt worden die voldoen aan de eisen van de App Store en Google Play Store. Ook updates zullen voor beide platforms apart doorgevoerd moeten worden, wat zorgt voor hogere onderhoudskosten. Bij PWA’s is er altijd maar één versie die op alle apparaten gebruikt kan worden. Dit zorgt meteen al voor kortere ontwikkeltijd en lagere ontwikkelingskosten. Ook updates hoeven maar voor één versie van de app worden doorgevoerd. Dat zorgt ervoor dat toekomstige onderhoudskosten bij een PWA ook lager zullen zijn dan bij een native app.

    In de tabel hieronder kun je de verschillen overzichtelijk zien.

Progressive Web App Native app
Functionaliteit Pushmeldingen sturen, GPS locatie en camera gebruiken is mogelijk Verdergaande integratie met functionaliteiten van apparaat
Aantal versies 1 versie voor alle apparaten Verschillende versies voor iOS en Android
Updates Automatisch, altijd up-to-date Actie nodig van de Gebruiker in App Store of Google Play Store
Kosten Ontwikkelingskosten 50% lager Hoge ontwikkelingskosten, mogelijk lagere abonnementskosten
Ontwikkelingstijd Eerste versie in 6 weken Langere doorlooptijd door verschillende versies en eisen App Store en Google Play Store

Is voor jouw app concept verregaande integratie met apparaten nodig en is de beste performance cruciaal voor het slagen van jouw idee? Dan is voor jou een native app de betere keuze. Voor de meeste bedrijfsapplicaties zijn dit niet de belangrijkste eisen, waardoor je beter kiest voor een PWA. Zo laat je tegen lagere kosten een app op maat ontwikkelen die het gewenste resultaat levert met een business case die makkelijker rond te rekenen is.

Hoeveel kost een progressive web app?

De kosten voor het ontwikkelen van een Progressive Web App zijn aanzienlijk lager dan die van native apps. Afhankelijk van de complexiteit van de app en het aantal functionaliteiten dat in de app ondergebracht moet worden, kan in veel gevallen binnen 6 weken een eerste versie (MVP) van de app gelanceerd worden.

De complexiteit en het aantal functionaliteiten hebben ook invloed op de ontwikkelings- en onderhoudskosten. Is voor jouw organisatie een urenregistratie app nodig, waarbij er geen koppelingen nodig zijn met andere systemen en alleen basisfunctionaliteiten gewenst zijn? Denk dan aan een investering vanaf €5.000,-. Ben je op zoek naar een werkbon app die naast urenregistratie ook voorraadbeheer en materiaalregistratie verzorgt? Én is er een API koppeling met een ander systeem nodig? Dan kan zo’n app op maat vanaf €10.000,- gemaakt worden, afhankelijk van de precieze wensen.

Doordat Koohd no-code applicaties maakt, is de ontwikkelingstijd over het algemeen korter en zijn de kosten lager. Zo worden maatwerk apps ook voor het mkb beschikbaar en betaalbaar gemaakt.

Hoe lang duurt het ontwikkelen van een PWA?2024-05-07T10:42:20+00:00

Het ontwikkelen van een PWA gaat een stuk sneller dan bij een native app, doordat er maar één versie gemaakt hoeft te worden die op elk apparaat gebruikt kan worden. Daarnaast maakt Koohd gebruik van no-code technologie, wat de ontwikkeltijd nog een stuk korter maakt.

Hierdoor kan in veel gevallen binnen 6 weken een eerste werkend product (MVP) gemaakt worden, die meteen in de praktijk gebruikt kan worden. Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met je nieuwe app? Zorg er dan voor dat je voldoende tijd vrijmaakt om de app te gaan testen terwijl wij hem aan het bouwen zijn. Om jouw idee zo goed mogelijk naar een app te vertalen, is het cruciaal dat je zo snel mogelijk met de app gaat werken en ons van feedback voorziet.

Zo maken we samen een app waar je een hoop plezier aan gaat beleven.

Is een progressive web app geschikt voor mijn bedrijf?2024-05-07T10:42:37+00:00

Wij vinden een sluitende business case net zo belangrijk als een goedwerkende app. Levert het de investering niet op, dan gaat het feest waarschijnlijk op voorhand al niet door.

Wil jij je werk makkelijker maken en daarvoor een investering doen die ook nog eens snel terugverdiend kan worden? Dan is een PWA de perfecte combinatie tussen prijs en uitgebreide functionaliteit. We bouwen één app die op elk apparaat gebruikt kan worden, een eenvoudig besturingssysteem heeft en ondertussen wel de mogelijkheid heeft voor pushberichten sturen en de camera van jouw mobiel of tablet te gebruiken.

Het beste van twee werelden, ideaal voor het mkb.

Waarom kiezen voor een progressive web app?2024-05-07T10:43:00+00:00

Kies voor een PWA als je een bedrijfsapplicatie wil die doelgericht een probleem oplost zonder poespas en tegen lage kosten. Een PWA heeft meer dan genoeg mogelijkheden om processen te automatiseren en werk makkelijker te maken, terwijl hier een vriendelijk prijskaartje aan hangt. Er zijn weinig gevallen waar je bij het maken van een bedrijfsapplicatie niet genoeg hebt aan de functionaliteiten van een PWA.

Een progressive web app laten maken door Koohd

Koohd richt zich op het maken van Progressive Web Apps en heeft hiermee de nodige bedrijven geholpen om onnodig werk te automatiseren en de productiviteit te verhogen.

Als ondernemer vind jij het belangrijk dat een investering terugverdiend wordt, liever vandaag dan morgen. Bij het ontwikkelen van een app leggen wij de nadruk op functionaliteit en efficiëntie, waardoor we met een Progressive Web App (pwa) de perfecte optie kunnen aanbieden. Zo kunnen app concepten tegen lage kosten getest en geïmplementeerd worden, om ze later uit te breiden als in praktijk is bewezen dat het zijn investering dubbel en dwars oplevert.

Het is duidelijk wat voor het mkb belangrijk is en Koohd heeft die wensen vertaald naar een werkwijze waarmee we snel en efficiënt een app op maat kunnen maken. Benieuwd naar de mogelijkheden van een progressive web app (pwa) voor jouw bedrijf? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Ga naar de bovenkant